Omni Polymers har den 28 augusti 2023 lämnat sin interna utredning om arbetsplatsolyckan den 20 juni till Arbetsmiljöverket och till förundersökningsledaren

Omni Polymers har 28 augusti inlämnat sin interna utredning till Arbetsmiljöverket och förundersökningsledaren om arbetsplatsolyckan den 20 juni 2023. Utredningen syftar till att få en fördjupad förståelse för vad som hände vid olyckstillfället och varför det inträffade samt att klarlägga vad som behöver göras framåt för att uppnå en säker arbetsmiljö.

– Att noggrant utreda olycksorsaken till den tragiska arbetsplatsolyckan och samtidigt ge stöd till personal och anhöriga har prioriterats. Verksamheten på anläggningen har sedan olyckan den 20 juni stått stilla. En återstart av verksamheten bedöms kunna göras i januari 2024. Vi har under denna process haft dialog med berörda myndigheter, säger Josef Tapper vd för Omni Polymers.

Utredningen har genomförts med hjälp av tillgänglig dokumentation, muntlig information från medarbetare och chefer på företaget. RISE Research Institutes of Sweden har bistått med utredning om kemiska och tekniska påverkansfaktorer.

Den 20 juni skedde en allvarlig olycka i Omni Polymers verksamhet. Två medarbetare omkom under tömning av en renvattentank som innehöll renat processvatten.

Slutsatser om olycksorsak

  • Utredningen i samband med olyckan tyder på att inandning av svavelväte i samband med arbete i en renvattentank var den direkta dödsorsaken.

  • Renvattentanken ingår i ett vattenreningssystem där det renade vattnet cirkulerar genom renvattentanken tillbaka till det första steget i tvättprocessen (washing line). Vattenreningssystemet är CE-märkt, vilket försäkrar användaren att vissa standarder har beaktats i maskinens design och konstruktion avseende säkerhet. Vid granskning av tekniken i samband med olyckan har företaget ändå konstaterat brister.

  • De tankar som ingår i vattenreningssystemet är konstruerade på olika sätt. Tankar som är avsedda för att samla upp avskilt slam är konstruerade med omrörning och luftning för att förhindra gasbildning. Renvattentanken, som är avsedd för enbart renat vatten som cirkulerar tillbaka in i systemet, saknar möjlighet till omrörning eller luftning. Det indikerar att tillverkaren av reningssystemet har uteslutit möjligheten att rester av slam kan komma att ansamlas och sedimentera. Tillverkaren har härvid förbisett risken att slam kan ansamlas och sedimentera i renvattentanken om reningsprocessen inte fungerar, eller om cirkulationen upphör på grund av ett oförutsett längre driftstopp. Dessutom saknas möjlighet att ventilera ut luften i tanken.

  • Omni Polymers utredning visar att ytterligare ett antal faktorer haft betydelse för olycksutgången:

    • Ett åsknedslag slog ut en styrenhet vilket gjorde att vattnet i aktuell tank inte kunde cirkuleras på avsett sett

    • Höga dygnstemperaturer under aktuell period ökade gasbildningen i den anaeroba miljön

  • Beslut har tagits att inte påbörja verksamheten igen förrän vattenreningsanläggningen ersatts med ett annat system som bl.a. inte kräver användande av aluminiumsulfat. På så sätt kommer den största källan till svavel i systemet att elimineras. Vidare planeras att tankarna i det nya reningssystemet utformas enligt RISE:s rekommendationer för att förhindra att sediment ansamlas, och om de behöver rengöras, använda robotar för den uppgiften samt att utrusta tankarna med mekanisk ventilation där frånluften kan avledas på ett säkert sätt.

 

Previous
Previous

Plaståtervinningen återstartar i februari / Plastic recycling starts again in February

Next
Next

Information med anledning av arbetsplatsolyckan 20 juni