”Sluta elda värdefulla råvaror”

Vi använder alltmer plast men väldigt lite av plasten återvinns. Enligt Naturvårdsverket eldas 85 % av allt plastavfall upp. Det tycker jag är helt galet och något jag vill ändra på. Jag vill drastiskt minska koldioxidavtrycket genom att sluta elda plastförpackningar.


Två själsfränder

Peter Mellgren och Carl Lundqvist från TMR jobbar framgångsrikt och innovativt med att samla in förpackningar från svenska hushåll på uppdrag av företag som har s k producentansvar för förpackningar. Vår gemensamma målsättning blev att försöka hitta en effektiv industriell process som kunde omvandla insamlade plastförpackningar till en konkurrenskraftig råvara. Förpackningar som annars till stor del hade gått till energiutvinning.

 

Helt ny tillverkningsprocess

Tillsammans besökte vi olika teknikleverantörer. Efter åtskilliga tester hade vi designat vår egen process. Processen är anpassad till våra förhållanden och bygger på både beprövade tekniker och innovationer. Vår produkt är en högkvalitativ polyolefin blend. Flera tillverkare har testkört vår produkt och väntar på sina första leveranser.

50% lägre koldioxidutsläpp

Snart startar vår tillverkning i Ängelholm. Vår egen studie visar att vår process sparar 1,41 ton koldioxid per producerat ton jämfört med tillverkning från jungfruliga råvaror. Vår målsättning är att minska våra kunders koldioxidutsläpp utsläpp med minst 50% jämfört med jungfrulig polymer. Vår produkt är tekniskt bra och miljöargumenten är mycket starka.

Cirkuläritet är min passion

Jag var VD för Recipo i många år. Vi lyckades bli det ledande nordiska alternativet inom producentansvar för WEEE (Waste of Electrical and Electronic Equipment). Vårt insamlingssystem var först med en helt egen återvinningsanläggning för plast från insamlade elprodukter. Jag vet att det går att förvandla avfall till värdefulla råvaror. Jag lägger ner mycket tid och energi på att hitta lösningar på hur vi bäst tar hand om allt vi producerar. Det har blivit min passion.

 

Välkommen till Omni Polymers - Sveriges nya plastföretag. Hoppas du gillar vårt initiativ. Låt oss tillsammans minska koldioxidavtrycket och göra vår planet lite bättre. 

 / Josef Tapper, Initiativtagare

Josef Tapper
CEO
Mail: josef@omnipolymers.com
Phone: +46707617346


Dela artikel


Previous
Previous

”Världspremiär för en helt ny typ av plasttillverkning"

Next
Next

Våra maskiner har börjat anlända till Ängelholm!